Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Previous Next
Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház!

Csodálatos természeti környezetben, rendkívül nyugodt körülmények között pihenhet Dél-Magyarország legszebb részén a Mecsek lábánál, a gyönyörű Magyarhertelenden található Mecsekgyöngye Tóth Vendégházban.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend

Fedezze fel vendégházunkat!

Minden korosztály igényeinek megfelelően kialakított szolgáltatásokkal várjuk kedves Vendégeinket, legyen szó akár egyéni vagy családi üdülésről.

Magyarhertelendi kilátó

Hertelend és környéke minden igényt kielégtő programlehetőséget kínál!

Az erdővel körülölelt csodálatos szépségű falu, Magyarhertelend már önmagában is a nyugalom és a békesség szigete mely igazi feltöltődést biztosít az idelátogatóknak.

Magyarhertelend faluközpont

Hertelend és környéke minden igényt kielégtő programlehetőséget kínál!

Az erdővel körülölelt csodálatos szépségű falu, Magyarhertelend már önmagában is a nyugalom és a békesség szigete mely igazi feltöltődést biztosít az idelátogatóknak.

Hertelendi termálfürdő

Lazítson a hertelendi termálfürdőben!

Magyarhertelend nemrégiben teljesen megújult termálfürdője kitűnő kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget nyújt vendégeinek több kültéri és beltéri medencéjével, gőzfürdőjével, szaunájával és sókamrájával.

Magyarhertelendi panorama

Járja be a környező hegyeket!

Számtalan túristaútvonal halad keresztül a Vendégház közvetlen környékén. Néhány órás sétával eljuthatunk Orfűre, Abaligetre, Mánfára, megtekinthetünk kilátókat, és szurdokvölgyet, de a Zengő sincs elérhetetlen távolságban!

Kirándulás az erdőben

Járja be a környező hegyeket!

Számtalan túristaútvonal halad keresztül a Vendégház közvetlen környékén. Néhány órás sétával eljuthatunk Orfűre, Abaligetre, Mánfára, megtekinthetünk kilátókat, és szurdokvölgyet, de a Zengő sincs elérhetetlen távolságban!

Abaliget

2021.03.02. Látnivalók

A kora vaskor idején bukkant fel ezen a vidéken az első ismert nevű nép, az illyr nép. Őket a kelták hódították meg, elfoglalták földváraikat és vegyültek egybe velük. A rómaiak Pannónia nevű tartományukban főként a keltáktól is lakott helyekre települtek. Így volt ez ennek a vidéknek az esetében is. Ebből a korból egy bronzból készült, ruhátlan Venus szobor, valamint hamvasztásos sírok kerültek elő. A rómaiak után a népvándorlás törzsei vonultak át a tájon. A hunok, germánok, avarok, szlávok után megérkeztek a honfoglaló magyarok. A falut az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja – Aba – bolgár-török eredetű “atya” jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Utótagja – liget – a “kisebb erdő” jelentésű szóból ered. Az írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először “Abaligethe” neve. A török hódoltság idején elnéptelenedett a vidék. A pécsi török ugyan megbecsülte a falvakat, ahonnan élelmet szolgáltattak a városba, de a mecseki völgyek magyar lakossága jórészt kipusztult, illetve kicserélődött. A lerombolt falvak helyére zömmel német jobbágyok érkeztek több hullámban és Németország különböző tájairól. Letelepedésüket több évig tartó adókedvezmény könnyítette. A század közepén már a magyar népesség is jelen volt a faluban. A telepesek hosszú ideig megőrizték zárt közösségüket. A falu egyetlen utcáját a kocsmáig régen Magyar utcának, a kocsmától az alsó faluvégig Német utcának hívták. A község egyházi birtok volt, a pécsi papnevelde, illetve a pécsi egyházmegye káptalanja gyakorolta a földesúri jogot. 1799-ben 120 ház volt a faluban. A 19. században a lakosság nagyobb része német, magyarok mindössze nyolc-kilenc házban laktak, a vidéken állattartással, földműveléssel foglalkoztak, a szegényebbek a tehetősebb gazdákhoz, vagy távolabbi vidékekre jártak részesaratónak. Voltak iparosok is, de az erdő, a kőfejtő is adott munkát. A II. világháborút követően sok embert kitelepítettek, elkobozták vagyonukat. Néhány év alatt nagyon megváltozott a település lakossági összetétele: a kiszökött, vagy kitelepített lakosság helyébe a Felvidékről, a Nyírségből, a Dél-Alföldről érkeztek az új lakók.

Nevezetességei, látnivalói:
• Az Abaligeti-barlang, más néven Paplika 1768 óta ismert. Mattenheim József abaligeti molnár fedezte fel. Vezetővel látogatható része kb. 500 m. Szép cseppkőképződmények láthatók benne. A barlang egyik termében padokat helyeztek el azok számára, akik légzőszervi megbetegedésük gyógyítása céljából érkeznek ide. 1967-től védett cseppköves forrásbarlang. A környéke természetvédelmi terület. Ez az egyetlen kiépített, látogatható cseppkőbarlang a Dél-Dunántúlon. 
• Abaligeti tanösvény: A barlang bejáratától indul, és 12 állomásból áll.
• Denevérmúzeum.
• "Térplasztika" című szoborkompozíció: Gádor István alkotása.
• Római katolikus templom: 1796-ban épült, késő barokk stílusban. Védőszentje: Mária Magdolna. Főoltárának képét Karl Bachmayer festette 1800 körül.
• Római katolikus plébánia: A 18. században épült, barokk stílusban.
• "Korsós nő" című szobor: Sóváry János alkotása.
• Lakóház (Kossuth u. 45.): Népi jellegű épület a 20. század elejéről.
• Lakóház (Kossuth u. 47.): Népi jellegű épület a 20. század elejéről.
• Hármaskereszt.
• Pajtamúzeum.
• Trianon-emlékmű.

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com